Hoe hou je de kosten van een bruiloft binnen budget en heb je tóch je droomdag?

Volg dit vierstappenplan

“Help, alles kost zo veel!”

Iedereen die bezig is zijn bruiloft aan het plannen is er wel tegenaan gelopen: het is allemaal zo mooi, maar het kost ook zo veel geld! De voorpret is toch minder als je alle kosten bij elkaar optelt en je je realiseert dat je toch echt keuzes moet maken. Voor maar weinig mensen is de ‘alles wat je hartje begeert’-bruiloft echt mogelijk. Maar tegelijkertijd wil je ook niet voor alles de budgetoptie kiezen.

 

 

 

Hoe weet je waar je jouw geld het beste aan kunt uitgeven?

Dat is voor iedereen anders,…..De een vind de herinnering van de dag heel belangrijk en geeft daarom het liefst het grootste deel van het budget uit aan een fotograaf en/of videograaf. Voor een ander is de juiste muziek essentieel en diegene zal daar dus niet gauw op bezuinigen. Hoe weet wat voor jou de beste keuze is? En hoe doe je dat samen met je verloofde? Volg onderstaand stappenplan en je weet zeker dat je nergens te veel geld aan hebt uitgeven en tóch helemaal de dag van je leven hebt gehad.

Stap 1: jouw belangrijkste moment

Ga met je verloofde zitten en maak samen een grove planning van de dag. Dat hoeft nog niet ‘jullie’ planning te zijn. Het gaat erom dat je samen naar zo’n planning kan kijken en letterlijk kunt highlighten wat voor jullie het belangrijkst is. Dat is verderop in het proces essentieel: zodat je weet waar je voor een gave, maar wat duurdere, optie kunt gaan en waar je voor de budgetoptie kiest.

Kies welke momenten jullie het belangrijkst vinden

Je kunt de volgende indeling gebruiken:

CEREMONIE

RECEPTIE/TAART

DINER

FEEST

HUWELIJKSNACHT/-REIS

HERINNEREN

 

 

 

Stap 2: inspiratie voor je bruiloft op doen

Pinterest, google, bruidsbeurzen, andersmans bruiloften en blogs: ga uitgebreid kijken wat er allemaal mogelijk is. En doe dit nog zonder iets te kopen of te beloven aan leveranciers. Je wil je eigen keuzes maken en niet alleen door de vlotte babbel van een leuke leveranciers overgehaald worden. Er volgt nog een blog specifiek over bruidsbeurzen, maar hierbij vast drie tips:

 

Trouwbeleving on tour: beleef de mooiste momenten nu vast. Fotograaf: Heleen Klop

Love & Marriage: doe inspiratie op tijdens de grootste beurs van Nederland

Trouwbeleving (on tour): beleef de mooiste momenten nu vast

Wishes & Weddings: hartstikke gezellig én je kunt je droombruiloft winnen!

 

 

 

 

Stap 3: alle mogelijkheden op een rij

Ga weer terug aan de keukentafel zitten en leg alle opties die jullie hebben gezien en tof vinden onder de verschillende momenten van de dag. Bijvoorbeeld:

 

 

Ceremonie:

Live muziek tijdens ceremonie (Song for you). Foto: Ibtissam Khannoussi

Live muziek bij binnenkomst bruid (Song for you). Foto: Ibtissam Khannoussi

 

 

 

 

 

 

Styling van de bruiloft (hier gedaan door Lavendel Bruiloften) Foto: Ibtissam Khannoussi

Styling van de bruiloft (hier gedaan door Lavendel Bruiloften) Foto: Ibtissam Khannoussi

 

 

 

 

Aankleding:

  • Jurk/outfit bruid
  • Pak/outfit bruidegom
  • Outfits bruidskinderen of getuigen
  • Styling overall
  • Locatie
  • Boeket
  • Ringen
  • Rijst/glitters

 

Mooie bruidstaart van CakeQueen. Foto: Ibtissam Khannoussi

Mooie bruidstaart van CakeQueen. Foto: Ibtissam Khannoussi

 

 

 

 

Tijdens je receptie of diner kun je ook live achtergrondmuziek doen (Song for you) Foto: Dorien Scheltens

Tijdens je receptie of diner kun je ook live achtergrondmuziek doen (Song for you) Foto: Dorien Scheltens

Receptie & Diner:

 

 

Herinneringen:

 

 

 

 

Stap 4: kiezen

Zoals je ziet, er zijn heel veel opties. Maarrrrr…..gelukkig heb je in stap 1 al bepaald wat het belangrijkste voor jullie is. Dus je weet: daar mag je helemaal los. En op de andere momenten hou je je wat in.

Dus: is het feest voor jou het belangrijkste moment, pak de wat duurdere, maar gegarandeerd goede DJ eventueel aangevuld met een saxofonist of zangeres. Of een enorm vette feestband. Ook kan je er dan voor kiezen een photobooth neer te zetten waar je gasten de hele avond (dronken) lol mee kunnen hebben. Maar dan wel wat minder geld uitgeven aan bijvoorbeeld de receptie of misschien het diner. Zo hou je het in balans.

 

Waarom werkt dit zo goed?

Nelleke & Sven zeiden ja tegen elkaar én tegen live muziek tijdens hun . Foto: Remke Maris

Alles wat je ziet op bruidsbeurzen en in magazines, is mooi en gaaf. En bijna alle aanbieders van die gave producten en diensten, zijn ook nog eens heel aardig. Het is dan soms moeilijk nee zeggen.

Maar doordat je van te voren samen hebt bepaald wat jullie belangrijkste moment is, kun je juist dát makkelijk. En tegelijkertijd ook volmondig ‘ja’ tegen andere mooie dingen (en natuurlijk tegen je verloofde straks).

 

 

 

Van mening veranderen

Natuurlijk kun je tijdens de voorbereidingen nog van mening veranderen. Misschien kom je iets tegen wat je zo geweldig vindt, dat je er alles voor aan de kant wil schuiven. Dat kan  natuurlijk. Ga dan wel eerst nog eens terug naar je bord zodat je ook duidelijk ziet wat je aan de kant schuift. Zodat het even zichtbaar wordt en je achteraf niet voor vervelende verrassingen komt te staan. En je ook ná je bruiloft gewoon nog kunt eten ☺

 

Heb jij nog goede financiële tips voor je bruiloft? Deel ze hieronder!